"Älskling hjääälp!"

...jag hör ett svagt rop på hjälp ifrån badrummet. Jag springer dit på 3 röda. Och vad får jag se? Jo en liten oskyldig pojke som ligger och badar, med nästan hela duschdraperiet över sig, helt försvarslös.
Vilken tur att jag kom till undsättning, annars hade det kunnat gå hur illa som helst!

Haha!

Sick


Just nu ligger vi hemma och mår dåligt. Inte så lägligt, för vi hade tänkt hitta på en massa skoj nu när vi har långledigt...
Men efter regn kommer solsken. Och det ska vara en in-i-hilvedes stor sol, med en strand och paraplydrinkar, med tanke på så mycket "regn" vi har haft!

Yummie!


Vi vill ha vars en svensk pizza som dryper fett, och en stinkande god vitlökssås till det! Ät en för oss i veckan!

Ville bara säga..

..att vi uppskattar era kommentarer enormt mycket. Vi saknar er där hemma mer och mer för varje dag, så att läsa era små hälsningar värmer verkligen. Tack(:

En stor kram från oss!



Utsikten från våran stora balkong. Som ni ser är det en stor byggarbetsplats, dom bygger verkligen 24 timmar om dygnet. Ska bli spännande att se hur långt dom har kommit fram till mars.

26 September

Vi kände att vi behövde komma ut lite, det va ju trots allt lördag. Så vi begav oss till en jättemysig irländsk pub. Där var större än väntat, vilket var positivt, och den första fredagen varje månad har dom Swedish networking. Så hit lär vi gå fler gånger och festa loss.

Vi beställde in supergod mat och dricka. Som ni ser på bilderna var vi väldigt glada över alkoholen vi fick.


Daniels lag spelade, han var överlycklig. Jag var måttligt road. Det enda som roade mig var dom kinesiska supportrarna, dom var så söta och roliga. En som satt brevid mig trodde nog han var en kommentator, för han rabblade hela tiden upp den spelares namn som hade bollen. Dom andra satt där med sina lagtröjor och gjorde roliga ljud och gester under matchens gång, jag ska försöka få det på film någon gång. För om jag känner Daniel rätt blir det nog fler matcher på detta stället.


Tack för en rolig kväll älskling!


26 September


Med tanke på att dom flesta taxichaufförerna bara kan läsa kinesiskatecken så har vi en liten lapp där det står "Please take me to.." och så finns där 10 olika alternativ på berömda turistställen här i Shanghai. Vi pekade på The Bund, men taxichauffören såg fel på lappen så vi hamnade på Fabric market. Det är vi väldigt glada över, för nu fick vi se 3 hela våningar där dom syr upp skjortor, kostymer, klänningar, tröjor och jackor. Nu är det bara att samla på sig olika ideer på vad vi vill ha för olika klädesplagg, och sen bege oss tillbaka.

Bilbana.(I ett varuhus på Nanjing Rd)

En Paris Hilton-butik, haaa haaa.

8-våningar ren mardröm för Daniel.

Idag har vi fyndat

 
2 par tröjor, 1 tunika, 2 par örhänge, 1 plånbok, 1 par solbrillor, 3st armband =ca 300Rmb.

Daniel köpte en t-shirt, 100Rmb, ett uv-filter till kameran 85Rmb, och ett stativ 40Rmb. Han betalade 1000kr för det stativet han har hemma i Sverige, klart det är skillnad på standarden, men ändå!


Fler bilder från dagen kommer sen...

Lediga sa du?

Nästa vecka har vi långledigt från skolan, för att månfestivalen äger rum. Vi är lediga från torsdag till söndag, underbart tänkte vi, MEN.. för att kompensera dom timmarna vi förlorar nästa vecka så kommer vi gå från 9.00-18.30 imorgon! Och direkt när vi slutat ska vi på månfestivals-"party" på skolan, det är i och för sig frivilligt, men vi kommer alltså befinna oss på skolan från 9.00-21.00...en fredag!
Nästa vecka går vi som vanligt måndag och tisdag, tack och lov, men på onsdag går vi från 9.00-20.00, medans dom sista 3½ timmarna består enbart av prov. Då ska vi kunna allt vi lärt oss denna och nästa vecka, och då är allt vi lärt oss på onsdagen inkluderat. Livet är tufft här i Kina.

Dagens lunch:

Sushi takeaway; Det fungerar som så att man står vid en stor disk och plockar själv sina inplastade sushibitar. Det finns alla möjliga och omöjliga varianter, dom två från höger tex är majsröra och ost(förvånansvärt god). Dom här 5 bitarna kostade 15Rmb(ca15kr). Lite annat än priserna i Sverige där det kan kosta 60-70kr.


Släkt var det här!

Detta är helt otroligt! 
Vi har kommit fram till att Tesso och Daniel är släkt! På långt avstånd men ändå. Vi tror det ligger till såhär: Daniels farfar och Tessos farmors far var syskon, så Daniels pappa och Tessos farmor är kusiner, och Daniel och Tessos pappa var sysslingar. Så när vi får barn blir Tesso brylling(haha vilket namn) till våra barn! Och när vi gifter oss blir jag och Tesso släkt!! Riktigt häftigt!

23 September

Förlåt för att vi inte bloggar så mycket som vi gjort innan. Men vi hinner verkligen inte. Idag har vi gått i skolan 9.00-12.30. Lunch i en timme. Sen har vi varit hos en privatlärare 13.30-15.00. Ätit, taxi hem, och nu tar vi en välbehövd paus framför datorn. Och snart ska vi på pluggandet igen.

Varje dag får vi i läxa att kunna det vi har gått igenom under dagen. Och det är hur mycket som helst! Det är som att plugga till ett prov varenda dag. Att lära sig kinesiska är roligt, men mycket svårt och intensivt!


För er som är intresserade av vad vi äter i detta land:

Rice, mushroom, pork. 25Rmb.

Rice, fried pork and curry.25 Rmb.

Till dom flesta måltiderna får man en liten skål med soppa.

Det som ligger i den lilla vita skålen är någon slags inlagd gurka med vitlök och chili. Vitlök, eller lök överhuvudtaget, är någonting vi saknar rejält. Inte många maträtter som innehåller det.

* 1Rmb är ungefär 1Kr.

Veckans fàn


Hålet är mycket mindre än i dem svenska Pringles-rören, Daniel når inte chipsen.
Precis som om vi inte har nog med motgångar!




*Fàn betyder ris på kinesiska.

Första skoldagen.

Då var första dagen i skolan avklarad, satan vad svårt det var säger vi bara. Det är väldigt intensivt och kommer kräva mer hemstudier än väntat.
Idag lärde vi oss lite ord, men det mesta handlade om hur man uttalade de olika bokstäverna. Det är heeeelt olika jämnfört med hur vi uttalar det i Sverige.
Ett ord som var lätt att lära sig var "ris" som uttalas som svenska "fan"(svärordet) och stavas fàn. Det ordet kommer man ha mycket nytta av här känns det som.
Vi kommer att komma med lite roliga videos senare i veckan när vi försöker säga ett par meningar, vi låter skitlöjliga och skrattar åt varandra hela tiden.
Hoppas ni har det bra i Sverige, vi saknar er alla.
Här är en bild från vår shoppingrunda igår, med mitt nya objektiv, grymt va?

Shoppingdag

Idag har vi varit på en marknad för första gången här i Shanghai. Jag var lite skeptisk till det från början, men Louise drog med mig ändå, och det är jag glad över.
När vi kom in i något som såg ut som ett stort varuhus med massa små små affärer glimmrade det i de små Kinesernas ögon. "Nybörjare!" tänkte dem. De skrek, drog och slet i oss. Vi höll oss dock cool-lugna tills vi bestämt oss för vad vi ville ha.
Att pruta var något nytt för oss men det gick förhållandevis väldigt bra, tror vi. Man vet ju inte vilka pris som är bra förrens man gjort det ett par gånger.
4 par strumpor för 30rmb (säljarens pris 85), en väska 200rmb (säljarens pris 610) och ett par converse för 100 ( säljarens pris 250), de var några av de sakerna vi köpte.
I en av de små butikerna fanns där en skylt där det stod, billigare än Ge-Kås i Ullared, tjejen som satt där sa på helt perfekt svenska, "Hej, hur mår ni, vill ni köpa fin tröja?". Bra att Ge-Kås också har lite konkurrens.

Västerländsk mat!

Daniels väska 200Rmb, Louise väska 140Rmb(älskar den!), skor 80Rmb och Converse 100Rmb.

Strumpor 30Rmb, Expo-maskot 2 för 12Rmb och en plånbörs för alla visitkort vi samlar på oss (viktigt så man hittar tillbaka till alla adresser) 15Rmb.

79Rmb st, dom två översta t-shirten är Daniels och den nedre är Louises.

Helt plötsligt...

..började det regna inomhus! Det var luftkonditioneringen.
Nästan halva kastrullen fylldes med vatten. 

Konstiga grejor händer här.

Shoppingdag

Daniel köpte ett nytt objektiv till våran kamera idag, vilket ni ser på bilderna.

Här bor vi.

Idag var det kanonväder!


Shanxi road.

2 filmer (med Louise favoritskådespelare) och en dvd-box s1-2, för 95kr. In your face Hemmakväll!

Storhandlat


Vårt första närköpsköp.

Lägenheten!


Köket är det första du ser när du kommer innanför dörren till våran lägenhet.

På den lilla balkongen har vi tvättmaskinen. Strange!

Här ser ni ytterdörren.

Vardagsrummet. Ytterdörren till höger.

Sen går vi till höger, och höger igen...

...där är gästrummet, hitta en billig flygbiljett och kom och hälsa på oss!!(:

Höger, och rakt fram är toaletten.

Höger, och sen vänster är sovrummet..


Ska försöka fixa en video också.

Hej från Shanghai!

Just nu sitter jag i våran lägenhet och leker med Skype.
Jag vill kunna ta bilder med roliga ramar, vet någon hur man gör det?
Vill göra lite "vykort".

Superglad!

Idag gick vi en runda runt vårat "kvarter", för att upptäcka att vi har McDonalds alldeles runt hörnet. Det blev en high five, sen kollade vi på varandra och sa "Neeej...det kanske inte var så bra ändå!".
Vi upptäckte även att runt hörnet har vi 2 stora varuhus med 4 våningar på varje!
Det roliga är att vi var i ett av dom senast i igår, jag misstänkte att det var nära oss, men inte att det var SÅ nära! Underbart!
I det andra varuhuset var Daniel i himmelriket, där fanns 2 våningar(!!) fullt med systemkameror och tillbehör!
Nu vet jag hur det känns för honom när han går med mig inne på H&M!


Tankar

Jag vaknade hur pigg om helst, kollade på min armklocka, satte igång datorn och såg till min fasa att klockan inte var 8.00 som jag trodde från början, utan 4.00!!
Så nu ha jag suttit här i cirkus 4 timmar och surfat runder, tyvärr är det inte många sidor som fungerar, och
inga vänner var inne på msn som jag hade hoppats på. Saknar er verkligen, vänner och familj!
Har sysselsatt mig med Svenska Hollywoodfruar, haha, hon där Anna Anka ger oss svenskar och skåningar dåligt rykte!

Snart börjar allvaret, denna vecka har vi bara haft "semester". På måndag startar skolan, börjar bli riktigt nervös! Kommer vi klara det? Kommer vi trivas? Löser det sig med vårat visum? Det återstår att se!

Idag flyttar vi in i våran lägenhet, så skönt! Dom fixar även internet till oss under dagen. Vi har bokat hotellet till på söndag egentligen, men dom är så vänliga här så vi kunde checka ut tidigare. Imorgon är jag taggad på att shoppa lite nya kläder innan skolan börjar. Jag har bara med mig tråkiga klädesplagg som jag har använt hur många gånger som helst (här i Shanghai) känns det som!
YES shopping! Det tror jag Daniel kommer bli väldigt exalterad över!

/L

Hotellets restaurang, igen.

Detta är vad restaurangen har att erbjuda...
Sköldpadda.
Dom flesta visningsexemplaren är gjorda av plast.
Detta är det enda vi har vågat äta, jättegott.
Imorgon flyttar vi in i våran lägenhet, spännande! Bilder kommer såklart sen!

Ett besök i Sverige

Idag tog vi som vanligt taxi ner till stan, denna gången skulle vi besöka skolan för att få ett rekomendations-brev som vi skulle lämna till polisen, och för att kolla in skolan lite.  När vi kom till skolan fick vi ett glatt välkomnande av receptionisten Amy. När vi berättade om vårt rekomendations-brev så satt hon som ett frågetecken, men det skulle ändå visa sig senare att vi inte behövde något.
Innan vi åkte fick vi ett mail från skolan där det stod att vi bara skulle fixa ett 90dagars turistvisum, sen skulle de hjälpa oss med att förlänga det ytterligare 90dagar. Amy förklarade dock idag att det bara går att förlänga 60 dagar. JAHA?! Vad gör vi nudå, vi ska plugga här i 180 dagar men vi har bara visum i 150. Jaja det fixar väl sig på något vis, vi får väl muta polisen eller något.
Efter skolan skulle vi till en kamerabutik, men taxichaffören visste nog inte var det var och släppte av oss på en random plats, mitt i det värsta ösregnet i mannaminne.
Efter det åkte vi taxi till IKEA, 37 kr för lite mer än 1 mil. BILLIGT!
Detta IKEA var enormt.
Det kändes som hemma men ändå inte. Konstig känsla.
Kineserna prövar möblerna med besked, här ser ni några som tar en tupplur.
Givetvis åt vi svensk mat.
Detta köpte vi; 2st Papperskorgar, 2st adaptrar, en gubbe, tvål, 2st toaborstar, kastrull, plastmuggar, saxar, bestick, flasköppnare, 2st diskborstar, mugg, klädhängare, 4st tallrikar...
!
2st kuddar, 2st täcken, en tunn madrass och en filt. Allt detta för 700Rmb(ca 700kr). Perfekt!

Hotellets restaurang


En lägenhet rikare

Idag har varit ännu ett äventyr blandad med övertrevliga kineser och arga poliser.
Vi började som vanligt med att äta frukost på hotellet för att sen ta taxin ner till stan för att möta upp Linda (hon som hjälpt oss med lägenheterna).  En rolig instickare är att alla kineser som träffar västerlänningar har ett artistnamn, typ som Linda eller John (som visade alla lägenheter igår) rätt kul faktiskt.
Linda gick med oss till lägenheten där ägaren och en grymt övertrevlig hjälpreda väntade. Vi gick sen igenom kontraktet som var väldigt prydligt skrivit, både på kinesiska och engelska. När vi var klara där gick vi till banken och tog ut pengar.
Vi skulle betala ägaren 2 månadshyror och 2 månadshyror i handpenning, alltså skulle vi ta ut 24000RMB. Då ska ni kära läsare veta att vi står mitt i en av världens största städer, i landet som inte har större än 100-sedlar och där sedlarna har lite tyngd och tjocklek. Man kunde bara ta ut 2500 per gång och jag hade bokstavligt talat alla fickor fulla med pengar när vi tagit ut 15000, sen gick det inte att ta ut mer.
När vi var klara där och alla fått sin del av kakan gick vi med vår grymt övertrevliga hjälpreda till polis-stationen. Polisen och vår hjälpreda hade en väldigt vild diskussion med diverse huvudskakningar och rösthöjningar, det lät iallfall som de bråkade, men kineser pratar väldigt högt, så det kanske bara var en vanlig diskussion. Det visade sig att vi var tvungna att ha ett rekomendations-brev från skolan innan vi kunde bosätta oss i Shanghai, så det ska vi fixa imorgon.
Efter den lilla trippen tog vi taxi ner till Nanjing Rd, som är den stora shoppinggatan här. Där shoppade Louise lite och jag kollade lite på objektiv till kameran som dock var rätt dyrt där. Tydligen är prisklassen på den gatan som i Europa.
Nanjing Rd. Vi försökte lägga upp en video som vi filmade härifrån, men tyvärr funkar inte YouTube i Kina.
Vår första gång på KFC.
Jag (Louise) köpte denna klänningen på Meters/Bonwe, 199Rmb. Var rätt vilsen med storlekar, men flickorna i butiken var väldigt villiga att hjälpa till, det blev storlek 170/92A(?!). Som jag kan shoppa i denna staden alltså, men det gäller att hålla i tyglarna!

Daniel the bigfoot

Hoppas att inte alla skor i Kina är såhär små!

Nu luktar vi gott


Oj vilken dag!

Har nästan precis kommit hem från den stora jakten på den perfekta lägenheten! I staden där störst kör först i trafiken och taxibilarna kör i 190 när dom får chansen, så trodde vi att vi skulle dö på kuppen. Det ska även tilläggas att man inte kan använda bälten i bilarna!
I vilket fall som helst har vi kollat på cirkus 10 lägenheter idag, från kl 15-19! Killen vi träffade var trevlig och skrattade hela tiden, men som dom flesta i denna staden var han inte så bra på engelska. Vi började kolla på lägenheter i French Concession(där många västerlänningar tydligen ska bo). Prisklassen på första hyran var 4000kr, sen gick priset uppåt ju närmre skolan och centrum dom låg. Den vi vill ha kostar 6000 i månaden, och är byggd bara för något år sedan. Och det var verkligen skillnad på lägenheterna! För oss spelar det inte så stor roll om vi betalar 4000 eller 6000 kr i månaden, men man märker att det kan göra en gigantisk skillnad här, dom första vi kollade på var verkligen ruckel, medans dom sista var riktigt fina! Vi har absolut inga höga krav, men den vi hittade var högt över förväntan! Så vi passar på!
Imorgon kl 10 ska vi träffa dom och skriva på papper. Så vi får se om allt går bra.
Vi åt förresten på Mcdonalds idag, 50 kr för 2st stora meal, farligt!

Njuter

Morgonen började med att vi åt frukost på hotellet, jättebra mat med mycket att välja på. Vi gick sedan upp på hotellrummet och ringde en mäklare.
Vi har fått ett nummer av en trevlig tjej jag har haft kontakt med från Sverige, som också har varit i Shanghai med sin pojkvän. Hon har hjälpt oss med allt möjligt, vi är så tacksamma för allt!
Mäklaren sa att vi skulle ringa igen vid 13-14, så nu sitter vi på rummet och väntar. Håller tummarna att vi kan kolla på lägenheter idag!
För att vi skulle fördriva tiden innan idag gick vi en runda runt hotellet...
Någon som sett True Blood? Den vägen vågar vi inte gå in på!
Trampar med handen.
Hotellet utanför.
/L

Ett gott skratt förlänger livet i Shanghai

Att gå på restaurang i Sverige kan man göra med ögonen stängda utan problem.
Här i Shanghai var det dock en helt annan sak.
Vi bestämde oss för att äta på hotellets restaurang eftersom vi var väldigt trötta.
När vi kommer in där börjar det med att vi ställer oss som fån och det kommer servitriser
som fort inser att vi inte kan kinesiska och vänder lika snabbt, för att tillslut hämta en som "kan"
engelska.
Han började med att berömma Louise hår, sen visade han oss typ 50st olika maträtter som var fint upplagda på hela bordet(se bild nedan).
Han erbjöd oss blandannat friterade kycklingfötter, grillad kyckling inklusive huvud, men vi fegade
ur och valde en rätt med nudlar och fläskkött. Det tog dock en stund innan vår engelskspråkiga kines
förstod oss.
Vi beställde två öl, men de hade inte öl utan bara Budweiser(?!)
Han frågade om vi inte skulle ha något annat, när vi då sa nej såg han väldigt besviken ut.
Vi märkte när vi satt oss ner, att man beställer in många olika rätter och tar lite av varje, så nu
vet vi det.
När maten kom, förstod vi, vi MÅSTE äta med kinapinnar. Jag kämpade tappert hela måltiden, medans Louise
fick en gaffel i handen efter att ha blivit iaktagen ett par minuter, hon fick dock till det med pinnarna till slut.
Påminnde något om Bami Goreng på China Palace i stan, mycket gott!
Förhoppningsvis kommer vårt nästa restaurangbesök gå något smidigare.

Facebook

Facebook funkar troligtvis inte här, så skicka inga mail eller lyckoönskningar där :)
/D

Hotellet

Nu sitter vi på hotellrummet och bara njuter av lugnet.
Här är så vackert! Vi steg in i värsta stora lobbyn, med ett golv
som man kan spegla sig i. En kille kom och tog våra väskor på en
sådan vagn man bara ser i amerikanska filmer. Daniel frågade "Är du säker på att vi ska betala 4000kr? Det är inte 40000kr?!"
Vi var tvugna att fråga, det va det inte. Men om jag ska vara ärlig tror jag fortfarande att när vi checkar ut på söndag så får vi en räkning som det tar 4 månadslöner att betala av.
Dusch & badkar.
Det har blivit fel med sängarna, skulle egentligen ha dubbelsäng. Men det struntar vi fullkomligt i just nu! Vi är så nöjda så hälften vore nog!
Bild tagen från badrummet!

Måndagen 14 September

Fräsch efter 2 timmars sömn inatt.
Kisar för solen.
Frukost.
Kina.
Framme! När vi steg ur planet så bara slog värmen emot oss! Det känns verkligen att här är fuktigt i luften. Tänk er att stiga in i badrummet efter en person som har duschat i riktigt varm vatten, så känns det!

Söndagen 13 September

Frukost med Tesso, Kirre och Kim innan avfärd.
Frankfurt. Daniel är en alldeles utmärkt modebloggare.
Flyget till Shanghai var mycket trångt!

Godmorgon Sverige!

Ett nervöst och spännande dygn väntar oss!
Snart kommer Tesso och Kirre hem till oss med bullar och kramar.
Vid 11.30 hämtar Mamma Helen oss och kör oss till Kastrup.
Flyget avgår 15.00 till Frankfurt.
Från Frankfurt till Shanghai tar det ca 11 timmar, vi åker vid 19.00.
Så vi är framme i Shanghai 12.00 imorgon lokal tid.

Hör av oss när vi kommit till hotellrummet.

Älskar er familj och vänner!

/Louise och Daniel

30-årsfest

...och hejdå för Louises pappas sida.
12 September.



Hejdå..

..för Louises mammas sida.
12 September.

Världens godaste räkmacka!

Söta systersonen Lucas.

Hejdåfest för vänner

11 September.


Bästa vännerna! Tack för att ni förgyllde kvällen!

Just nu


Kim kollar på True blood.

Daniel läser viktiga papper inför resan.

Louise är klar med packningen.

Mycket

Fest med våra kompisar igår, inte så pigg idag.
Nu. Till morfar och krama hejdå. Sen mamma. Sen
(styv)bror fyller 30. Grattis!
Ikväll, hem och packa.

Myyycket och stressigt!!


Men kul!



/L

Work

Idag har vi haft vår sista arbetsdag på ett halvår.
Det känns helt absurt!
Så mycket man klagar på sitt arbete egentligen, "Ohh vad jobbigt detta är" "Jag vill hem" "Kan det inte bli helg snart!?" osv. Men nu känner jag trots allt att jag kommer sakna det, speciellt mina roliga arbetskamrater som förgyller dagarna. Idag fick jag en avskedspresent från en av dem, ett Geisha-choklad...



/L

4 dagar!

Här ser ni våran fina nedräknare i större format.


Header

Vad tycker ni om våran header?
Jag är supernöjd med den. Enkel men cool. Ni ser väll Strand och vattentornet(Landskrona)?
Jag och Daniel är ett bra team!
Men sen var det såklart Daniel som photoshoppade, duktig som han är!

/L

Shanghai


Packade



2 av 3 väskor avklarade. Vi försöker packa så lite som möjligt för vårat mål är att shoppa loss i Shanghai. Jag tycker vi får betyget MVG+ i ämnet "Packad"!

/L

En vecka kvar!

Första veckan i Shanghai kommer vi bo på hotell medans vi letar lägenhet. Vi hittade ett perfekt hotell, Hotel Yun's Paradise. Ett 4-stjärnigt hotell, inkl frukost, ca4000kr för oss två. Bättre kan det inte bli! Håller tummarna för att vi får ett lika fint rum som på bilderna!




Bilder:Booking.com


weemee


Skypebilder.

Svensk Kinamat är gott


Daniel försöker sig på kinapinnar. Det blev en massa svärord.

SoyaFiskar.

Blir inget Kina

Kina har en väldigt hård censur på hemsidor, som ni alla säkert vet.
Jag trodde dock inte att den var så hård så de skulle blocka Lunarstorm.se
Det finns inte chans att jag kommer klara mig utan Lunarstorm i 6 månader.
Var ska jag läsa alla mina vänners dagböcker?
Var ska jag se alla coola bilder?
Värst av allt, var ska jag få kontakt med omvärlden?

/D


Hjälp!!

Hur packar man inför en 6 månaders resa?!!

/L

RSS 2.0